vasurit

Miguelito Valdés, Babalú

Thursday, April 11th, 2019

Miguel Ángel Eugenio Lázaro Zacarías Izquierdo Valdés Hernández, tuttavallisemmin Miguelito Valdés (1912—1978), oli kuubalainen nyrkkeilijä, laulaja ja multi-instrumentalisti. Sikäli kun oikein ymmärrän (varsin epätodennäköistä), nimen osa Izquierdo on isän sukunimi tai sen osa. Sana sattuu olemaan myös ihan tavallinen — joskin erityisen jalo — adjektiivi, jonka merkitys näyttää olevan vasen, vasenkätinen — tosin järkyttävästi myös väärä, kiero. Näin ollen tuntuu olevan perusteltua pitää Valdésia vähintään kunniavasenkätisenä.

Babalú-Ayé taas on òrìṣà, jonkinlainen henkimaailman vehje — epäilemättä vasenkätinen hänkin.

Valdés esitti ehtimiseen Margarita Lecuonan päästelemää kappaletta Babalú — jopa siinä määrin, että herraa kutsutiin nimellä Mr. Babalú. Alla melko pätevä mällisuoritus.

Kannattaa tarkastaa myös Rita Elmgrenin suomenkielinen esitys samasta teemasta.

Nikola Tesla

Tuesday, August 13th, 2013
Tesla circa 1890
Kuva: Wikimedia Commons

Nikola Tesla, jota Ismo Lindell teoksessaan Sähkötekniikan historia nimittää “sähkötekniikan ihmemieheksi”, teki merkittäviä parannuksia induktiomoottoriin ja vaihtosähköjärjestelmiin ylipäänsä. Lisäksi hän kehitti nimeään kantavan teslamuuntajan ja erikoisen langattoman signaalin- ja energiansiirtojärjestelmän. “Tesla oli ensimmäisiä, jotka oivalsivat radion ja tutkan periaatteet [‑ ‑]” [Lindell]. Vuonna 1960 hänen mukaansa nimettiin magneettivuon tiheyden SI1‑kkö, ei kovin yllättävästi, Teslaksi (T).

Teslan ansioluettelon valossa ei tunnu kovin yllättävältä, että hän oli vasenkätinen — vaikkakin vasenkätisille tunnusomaiseen tapaan pystyi opettelemaan helposti myös huonomman käden sujuvan käytön, ja jostain syystä näin myös teki.

Lukemista:

Wagner

Saturday, August 13th, 2011

Juba Tuomolan paikoitellen hyvinkin mainiohkon parisuhdeoppaan, Viivi ja Wagner ‑kuvasarjateoston päähenkilöelmistä toinen, Wagner-niminen sika näyttää olevan vasenkätinen, ainakin tämän Päivä-Aatoksen julkaiseman näytteen perusteella. Ilmankos otus on niin monilahjainen ja sukkelaälyinen.

Katse vasempaan päin!

Saturday, August 13th, 2011

Olemme kalenterimielessä jälleen perimmäisten kysymysten äärellä: tänään vietetään nimittäin jälleen kansainvälistä vasenkätisten päivää.

Jörn Donner

Friday, July 29th, 2011

Jörn Donner on melko ansioitunut ja ahkera kirjailija, elokuvaohjaaja, poliitikko, diplomaatti ja ties mitä muuta. Akaan elävän musiikin yhdistys on päättänyt tarita Donnerille hänen uransa epäilemättä rakkaimman tunnustuksen valitsemalla hänet vuoden vasenkätiseksi. Toimitus päättelee tästä rohkeasti, että Donner todella on vasenkätinen ja onnittelee monikykyälypäätä uran kruunaavasta suorituksesta.

Papukaija

Saturday, February 5th, 2011

Macquarie-yliopiston kätisyysopin laitos on korottanut papukaijojen statusta aika rajusti: ne ovat uusimman ja parhaimman tutkimustiedon valossa coolimpia kuin jääkarhut, toisin sanoen vasenkätisiä. Vuoden tiedeuutisen suomalaisille paljasti Kansan Uutiset.

Robert Goren

Saturday, January 1st, 2011

Kova laki: rikollinen mieli ‑TV‑sarjassa murhaajia jahtaava etsivä Robert Goren (Vincent D’Onofrio) tietää kaikesta kaiken, on huippuälykäs ja sosiaalisesti erittäin lahjakas sekä syvästi oikeudentuntoinen — sanalla sanoen varsin tyypillinen vasenkätinen.

Ursus maritimus

Sunday, September 19th, 2010

On ilahduttavan laajalle levinnyt harhaluulo, että jääkarhut (Ursus maritimus) olisivat vasenkätisiä. Näin ei ole, vaikka niin onkin miellyttävä väittää. Jaa miksikö? Siksi, että jääkarhut ovat niin bloody kool, eivätkä vain kirjaimellisesti, mikä panisi olettamaan, että pakkohan niiden on olla kätisyydeltäänkin oikeaoppisia.

Jimmy White

Saturday, September 4th, 2010

James Warren “Jimmy” White on yksi aikain menestyneimpiä snookerin pelaajia, ja varmaankin paras toiseksi paras (paras on nyt epäilemättä Ding Junhui), joka ei ole koskaan voittanut World Snooker Championship ‑turnausta. Vasenkätisyytensä ansiosta White nauttii suurta kunnioitusta valtaväestön parissa. Suorastaan gigalomaanillisiiin mittoihin olisi ihailu varmaankin yltynyt, jos Brown White olisi pitänyt kiinni suunnitelmastaan ryhtyä Snookerin kummisedäksi.

Vasemman käden esimerkillistä käyttöä englantilaisen biljardipöydän ääressä: White tekee kolmekymmentäkuusi hypnoottista elettä, ja ohessa 147:n breikin vuoden 1992 MM‑turnauksessa:

White elvistelee kierrelyönneillään:

James Brown

Wednesday, September 1st, 2010

James Brown lienee historian merkittävin populaarimuusikko Kuuban ulkopuolella. Oheistetusta videosta voimme todeta fankkitoimihenkilöiden kuninkaan olleen vasenkätinen, mistä emme voine olla yllättyneitä henkilön nerouden muistaen.

Mucius Scaevola

Monday, August 30th, 2010

Varmaankin tuntemattomin kaikista maailmankuuluista vasenkätisistä on ollut roomalainen Gaius Mucius Scaevola. Aivan epäilemättä on Mucius tunnetuin ns. pakkovasuri. Tarinasta on monta näkemystä, mutta ydinosa menee jokseenkin näin: Etruskikuningas Lars Porsenna väkineen piiritti juuri tasavallaksi ryhtynyttä Roomaa, ja tilanne kaupungissa oli paha. Aatelisväen nuorison piirissä levisi villitys hiipiä piirittäjän leiriin kuningasta tappamaan: kolmesataa nuorta miestä sopi keskenänsä, että yksi heistä toisensa jälkeen toteuttaa tapposuunnitelmaa, kunnes joku onnistuu. Ensimmäisenä matkaan lähti Gaius Mucius ‑niminen miekkonen. Leiriin päästyään teki Mucius aika pahan mokan, ja tappoi kuninkaan sihteerin tai muun kätyrin. Silloin vielä tavallisena oikeakätisenä Mucius ei tajunnut, että rahaa leirissä jakeleva mies on jonkinlainen kirjuri tms. eikä suinkaan kuningas. Kirjurin tappamista luonnollisesti paheksuttiin leirissä laajalti, ja Mucius vietiin vastaamaan teostaan itse kuninkaalle. Kuninkaan teltassa Muciusta uhkailtiin karmeasti, mutta mies ei tästä hätkähtänyt. Todistaakseen motivaationsa jyrkkyyden työnsi hän oikean kätensä tuleen, ja poltti sen karrelle ilmeenkään värähtämättä. Porsenna vakuuttui järjettömästä teosta siinä määrin, että päätti lähteä joukkoineen kotiin, mitä tekoa roomalaiset pitivät hyvänä, ja toisaalta Muciuksen ansiona. Siinä määrin arvostivat kaupunkilaiset Muciusta, että antoivat hänelle arvonimeksi “vasenkätistä” tarkoittavan “Scaevolan”.

Internet tietää kertoa Muciuksesta kaikenlaista; esimerkkiartikkelina toimikoon tämä livius.org:in artikkeli.

Missä se lapanen tänään on?

Friday, August 13th, 2010

Juuri tänään olisi syytä pitää lapanen oikeassa lapasessa käsin. Toisin sanoen, oikein hyvää kansainväistä vasenkätisten päivää kaikenkätisille, ja osanotto kätisyysrajoitteisille.