politiikka

Daniel Ellsberg, atomipommi, tulimyrsky ja muuta kivaa

Monday, July 6th, 2020

Danielle Ellsberg (15180798183)

Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg on maineikas whistle-blower ja aktivisti, joka tuli tunnetuksi Pentagon Papers ‑paljastuksistaan. Urallaan Ellsberg toimi RAND Corporationissa ydinsodan suunnittelijana, ja on sikäli oivallinen sisäpiiriläinen kuvaamaan sanotun toimialan logiikkaa.

The Real News Network haastatteli Ellsbergiä vuonna 2018 moninaisista sotaisista aiheista, ja julkaisi haastattelun mm. YouTube-kanavallaan. Miehellä on runsaasti mielenkiintoista sanottavaa ydinsodan suunnittelusta, sodasta yleensä ja siitä, mitä kaikkea jännittävää on alalla tapahtunut.

Lisäys: Hyötyidiootit haastattelivat Ellsbergiä näistä samoista teemoista ensimmäisessä Substack-installaatiossaan — varsinainen haastattelu alkaa suunnilleen 34:n minuutin kohdalla.
Lisäys: YLE haastatteli Ellsbergiä: Me pidimme suomalaisia erityisen urheina ja suunnittelimme heidän tuhoamistaan
Tämä juttu on suositus, mutta kaikkia kehotetaan silti harkitsemaan vakavasti mainostetun haastattelun katsomista — se sisältää häiritsevän-vaikuttavan liudan kertomuksia traagisesti menetetyistä mahdollisuuksista ja sitä paitsi hyvin karua kertomaa siitä, miten sotaa suunnitellaan. Toisaalta, jos henkilöllä on akuuttia vi-tutusvajetta, toimii haastattelu siihen oivana lääkkeenä. Ydinsodan logiikka on ensi silmäyksellä epäintuitiivista, mutta auetessaan pelottavan simppeliä.

Malttamattomille pieni täkylista:

  • Ensimmäinen jakso The Big Lie of the Cold War toimii aika hyvänä johdatuksena teemoihin ja sisältää valitettavan ajankohtaista pohdintaa Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän roolista maailmassa ja sen tulkinnasta eräissä piireissä sekä puolustusalan korporaatioiden asemasta koko sopassa.
  • Toisen jakson Hitler Wouldn’t Risk Doomsday, But The United States Did pääasiana käsitellään arveluita siitä, että räjäytetty fissiopommi saattaisi “sytyttää” ilmakehän typen ja merien vedyn ja siten tuhota koko maapallon ihan kerta kaikkiaan (“atmospheric ignition”) — itse Enrico Fermi arveli tapahtuman todennäköisyydeksi peräti 10 %. Makaaberisti huvittava seikka asiassa on, että Hitler ei suostunut ottamaan sellaista riskiä, vaan lopetutti Saksan fissiopommiohjelman vuonna 1942. Lisäksi Ellsberg esittää varsin synkän kuvan päätöksenteosta ja vaiheista, jotka johtivat fissiopommien pudottamiseen Japaniin. Sitaatti lopusta: I would now say, that the cold war was to a very large extent, from beginning to end, a marketing campaign for subsidisation of the aerospace industry.
  • Tulimyrsky (“firestorm“) kuulostaa elokuvan nimeltä tai muuten jotenkin merkillisen melodramaattiselta, mutta kyllä se on ihan todellinen ilmiö; haastattelun neljäs jakso The Largest Act of Terrorism in Human History keskittyy juuri tähän, ja eritoten siihen, miten näitä tulimyrskyjä on yritetty palopommituksin saada aikaan kaupungeissa — missä hankkeessa on valitettavasti myös onnistuttu.
  • Viides osa Russian “Doomsday Machine” an Answer to U.S. Decapitation Strategy alkaa varsin hyytävällä kuvauksella siitä, miten elokuva Dr. Strangelove oli alan sisäpiiriläisten mukaan “dokumenttielokuva”, ja jatkaa saman sangen kylmäävän sisällön kera.
  • Kahdeksas osa Once Fired, There’s No Calling a Nuke Back jatkaa Tri Outolemmen teemoissa — tuntuu olevan huolestuttavan huonosti tiedossa, kuka ydinsodan voi aloittaa, ja toisaalta kuka hyökkäyksen voi keskeyttää, jos kukaan.
  • Osassa kymmenen A Strategy of War Crimes, Killing Civilians to Win a War palataan tulimyrskyteemaan varsin häiritsevin yksityiskohdin.
  • Ydintalvi (“nuclear winter“) on yhdennentoista osan aiheena. Koko teemalle jotenkin kuvaavalta vaikuttaa se seikka, että koko ajatus on syntynyt vasta 1980-luvulla.

Koko haastattelu on suositeltava kaikille; se löytyy kolmessatoista osassa erillisestä soittolistasta.

Jälkilapautus: me ollaan kusessa. Oltiin aiemminkin, mutta edelleen ihan samassa kusessa. Ilmastonmuutos tehnee selvää suuresta osasta ihmiskuntaa, ja samanaikaisesti olemme koko ajan hiuskarvan varassa, mitä tulee ydinsotaan (tarkoituksella tai vahingossa). Because we’re a right bunch of stupid wankers on fraasi, jonka eräs aiempi pomoni pyysi minua suomentamaan asiakaskontaktitarpeisiin. Fraasi tulee mieleen silloin tällöin.

Politiikkaa verkosta käsin

Sunday, May 17th, 2020

Alla viitattuina joitakin vahingossa löytämiäni vähintään jonkin verran poliittisluontoisia “podcast-tyyppisiä” verkko-olioita. Lähes kaikki ovat YouTube-kanavia — lähinnä koska en käytä podcast-vehkeitä. Tietääkseni (ainakin melkein) kaikki kanavat tuuttaavat sisältönsä myös erinäisiin podcast-jakelu-peleihin. Listaus on kovin USA-painoitteinen, mikä johtuu joko siitä, että aihepiiri verkossa on sitä, tai sitten siitä, etten osaa löytää lähteitä (en tosin valitettavasti pystyisikään täysillä seuraamaan kuin suomen- tai englanninkielistä aineistoa). Toistaiseksi olen löytänyt vasta yhden suomalaisen kanavan; loput on niputettu omaan kaatoluokkaansa.

TJEU on (muistaakseni) citylehtisismi: Tsekkaa Jos Et Usko; viittaus muka-edustavaan sampleen jostain aineistosta.

USAlaista

Nämä käsittelevät politiikkaa usein monelta kantilta; painopiste useimmissa on tietty yhdysvaltalaisessa politiikassa, joka toisaalta usein on yleismaailmallisesti kiinnostavaa maan poikkeuksellisen aseman vuoksi (USAn ulkopolitiikka on maailman sisäpolitiikkaa ja toisaalta USAn sisäpolitiikka vaikuttaa laajalti koko maailmaan). Moni näistä julistaa olevansa leftist; eurooppalaisesta näkökulmasta sikäläinen vasemmistolaisuus tosin näyttäytyy usein ihan valtavirtaisena.

Majority Report et al.
Joka arkipäivä uuden jakson tuottava kanava, johon on enemmän tai vähemmän kytköksissä useita muitakin. Ohjelmassa on monesti erittäin valaisevia haastatteluita, joiden teemat ovat usein päivänpolitiikan tuolla puolen. MR-shown keskushahmo on koomikko ja elokuvahenkilö Sam Seder; Michael Brooksilla on oma ohjelmansa, joka keskittyy enemmän ulkopolitiikkaan ja poliittiseen historiaan. Tämä väki on hauskaa porukkaa, ja jaksot usein viihdyttäviä. Toimihenkilöstö on enemmän tai vähemmän “vasemmistolaista” (progressive), mikä tietysti näkyy sekä aihevalinnoissa että eritoten aiheiden käsittelytavassa. TJEU: Utopia for Realists: How We Can Build the Ideal World w/ Rutger Bregman

Edellä mainittu Michael Brooks kuoli aivan järkyttävän liian nuorena 2020-07-20, vain 36-vuotiaana.
Useful Idiots
Monialatoimihenkilö Katie Halper ja maineikas journalisti Matt Taibbi käsittelevät ajankohtaisaiheita; melkein kaikissa jaksoissa on myös haastattelu ikään kuin feature presentationina. Haastattelut ovat pääsääntöisesti hyviä, ja tyypit hauskoja. Jaksot julkaistaan Rolling Stone -kanavalla, mutta RS tarjoaa myös erillisen Useful Idiots -soittolistan TJEU: Dennis Kucinich on Surviving Attempts, Plus a Glenn Greenwald Update.

Hyötyidiootit ovat muuttaneet substackiin.
The Intercept
Muun muassa supertähti-journalisti Glenn Greenwaldin uutisorganisaation YouTube-kanava. “Varsinaiset” podcastit eivät taida päätyä YouTube’iin — mainittakoot erikseen Mehdi Hasanin Deconstructed ja Jeremy Scahillin Intercepted. System Update with Glenn Greenwald -podcast löytyy YouTube’ista omana soittolistanaan.

Greenwald lähti perustamastaan pumpusta hiljattain. Myöskään Hasan ei ole enää puteron palveluksessa.
David Pakman
Argentiinalaislähtöinen Pakman käsittelee lähes yksinomaan amerikkalaista politiikka, ja haastattelee silloin tällöin varsin hyviä vieraita “meta-aiheista” päivänpolitiikan lisäksi.
David Feldman
Tämäkin heppu on koomikko. Jaksot ovat järkyttävän pitkiä, mutta onneksi Feldmanilla on tapana julkaista aikakoodit jaksojen kuvauksessa. Ohjelma sisältää käytännössä pelkästään haastatteluita: vieraiden kirjo on aika laaja koomikoista tiedetoimihenkilöihin. Feldman on kytköksissä edellä mainittuun MR-porukkaan vähintään siten, että tyypit hyppäävät toistensa vieraina tämän tästä. TJEU: The Irritable Immunologist & Henry Hakamäki 2020-05-19.
Ralph Nader Radio Hour
Ralph Nader on amerikkalaisen poliittisen aktivismin legenda ja mm. moninkertainen presidenttiehdokas. Feldman on toinen “juontajista”. Ohjelman sisältö on melkein kokonaan puolipitkiä haastatteluita ajankohtaisista tai universaalimmista aiheista. Naderin ura kuluttaja-aktivismissa näkyy painotuksissa.
Watson Institute for International and Public Affairs
Kanavan tuotosten ote on kansainvälinen ja jossain määrin akateeminen, vaikkakin kansantajuinen. Itse seuraan varsinkin skottitaloustieteilijä Mark Blythin esiintymisiä — jäppiseen törmää verkossa muutenkin usein, esim. joidenkin edellä mainittujen kanavien vieraana.

Suomalaista

Suomalaista aineistoa tuntuu olevan varsin vähäisesti saatavilla, ainakin YouTube’issa.

#puheenaihe
Tämä on toistaiseksi ainoa löytämäni (ja seuraamani) suomenkielinen poliittista aiheistoa käsittelevä kanava. Kanava näyttää saavan melko hyvin “raskaan sarjan” vieraita — ehkä juuri kilpailun vähäisyyden vuoksi. Viimeaikaisista mainittakoot vaikka Olli Vapalahti, Pekka Sauri sekä Sakari Puisto & Juhana Vartiainen.

Muuta, mitä?

What do you mean?
Australialainen kanava on oman ilmoituksensa mukaan a political arts and crafts channel. Based in South Australia but we cover global news and history. Aineisto on yleensä sisällöstään huolimatta viihdyttävää; lukijaääni ja -tyyli on suorastaan hypnoottinen.
The Juice Media
Kanavalla julkaistaan sekä ratkiriemuikkaita satiirisia poliittisia mainoksia että podcast-tyyppisiä haastattelujaksoja. Nämäkin ovat tietääkseni australialaisia. TJEU: Honest Government Ad | The Machine.