Politiikkaa verkosta käsin

Alla viitattuina joitakin vahingossa löytämiäni vähintään jonkin verran poliittisluontoisia “podcast-tyyppisiä” verkko-olioita. Lähes kaikki ovat YouTube-kanavia — lähinnä koska en käytä podcast-vehkeitä. Tietääkseni (ainakin melkein) kaikki kanavat tuuttaavat sisältönsä myös erinäisiin podcast-jakelu-peleihin. Listaus on kovin USA-painoitteinen, mikä johtuu joko siitä, että aihepiiri verkossa on sitä, tai sitten siitä, etten osaa löytää lähteitä (en tosin valitettavasti pystyisikään täysillä seuraamaan kuin suomen- tai englanninkielistä aineistoa). Toistaiseksi olen löytänyt vasta yhden suomalaisen kanavan; loput on niputettu omaan kaatoluokkaansa.

TJEU on (muistaakseni) citylehtisismi: Tsekkaa Jos Et Usko; viittaus muka-edustavaan sampleen jostain aineistosta.

USAlaista

Nämä käsittelevät politiikkaa usein monelta kantilta; painopiste useimmissa on tietty yhdysvaltalaisessa politiikassa, joka toisaalta usein on yleismaailmallisesti kiinnostavaa maan poikkeuksellisen aseman vuoksi (USAn ulkopolitiikka on maailman sisäpolitiikkaa ja toisaalta USAn sisäpolitiikka vaikuttaa laajalti koko maailmaan). Moni näistä julistaa olevansa leftist; eurooppalaisesta näkökulmasta sikäläinen vasemmistolaisuus tosin näyttäytyy usein ihan valtavirtaisena.

Majority Report et al.
Joka arkipäivä uuden jakson tuottava kanava, johon on enemmän tai vähemmän kytköksissä useita muitakin. Ohjelmassa on monesti erittäin valaisevia haastatteluita, joiden teemat ovat usein päivänpolitiikan tuolla puolen. MR-shown keskushahmo on koomikko ja elokuvahenkilö Sam Seder; Michael Brooksilla on oma ohjelmansa, joka keskittyy enemmän ulkopolitiikkaan ja poliittiseen historiaan. Tämä väki on hauskaa porukkaa, ja jaksot usein viihdyttäviä. Toimihenkilöstö on enemmän tai vähemmän “vasemmistolaista” (progressive), mikä tietysti näkyy sekä aihevalinnoissa että eritoten aiheiden käsittelytavassa. TJEU: Utopia for Realists: How We Can Build the Ideal World w/ Rutger Bregman

Edellä mainittu Michael Brooks kuoli aivan järkyttävän liian nuorena 2020-07-20, vain 36-vuotiaana.
Useful Idiots
Monialatoimihenkilö Katie Halper ja maineikas journalisti Matt Taibbi käsittelevät ajankohtaisaiheita; melkein kaikissa jaksoissa on myös haastattelu ikään kuin feature presentationina. Haastattelut ovat pääsääntöisesti hyviä, ja tyypit hauskoja. Jaksot julkaistaan Rolling Stone -kanavalla, mutta RS tarjoaa myös erillisen Useful Idiots -soittolistan TJEU: Dennis Kucinich on Surviving Attempts, Plus a Glenn Greenwald Update.

Hyötyidiootit ovat muuttaneet substackiin.
The Intercept
Muun muassa supertähti-journalisti Glenn Greenwaldin uutisorganisaation YouTube-kanava. “Varsinaiset” podcastit eivät taida päätyä YouTube’iin — mainittakoot erikseen Mehdi Hasanin Deconstructed ja Jeremy Scahillin Intercepted. System Update with Glenn Greenwald -podcast löytyy YouTube’ista omana soittolistanaan.

Greenwald lähti perustamastaan pumpusta hiljattain. Myöskään Hasan ei ole enää puteron palveluksessa.
David Pakman
Argentiinalaislähtöinen Pakman käsittelee lähes yksinomaan amerikkalaista politiikka, ja haastattelee silloin tällöin varsin hyviä vieraita “meta-aiheista” päivänpolitiikan lisäksi.
David Feldman
Tämäkin heppu on koomikko. Jaksot ovat järkyttävän pitkiä, mutta onneksi Feldmanilla on tapana julkaista aikakoodit jaksojen kuvauksessa. Ohjelma sisältää käytännössä pelkästään haastatteluita: vieraiden kirjo on aika laaja koomikoista tiedetoimihenkilöihin. Feldman on kytköksissä edellä mainittuun MR-porukkaan vähintään siten, että tyypit hyppäävät toistensa vieraina tämän tästä. TJEU: The Irritable Immunologist & Henry Hakamäki 2020-05-19.
Ralph Nader Radio Hour
Ralph Nader on amerikkalaisen poliittisen aktivismin legenda ja mm. moninkertainen presidenttiehdokas. Feldman on toinen “juontajista”. Ohjelman sisältö on melkein kokonaan puolipitkiä haastatteluita ajankohtaisista tai universaalimmista aiheista. Naderin ura kuluttaja-aktivismissa näkyy painotuksissa.
Watson Institute for International and Public Affairs
Kanavan tuotosten ote on kansainvälinen ja jossain määrin akateeminen, vaikkakin kansantajuinen. Itse seuraan varsinkin skottitaloustieteilijä Mark Blythin esiintymisiä — jäppiseen törmää verkossa muutenkin usein, esim. joidenkin edellä mainittujen kanavien vieraana.

Suomalaista

Suomalaista aineistoa tuntuu olevan varsin vähäisesti saatavilla, ainakin YouTube’issa.

#puheenaihe
Tämä on toistaiseksi ainoa löytämäni (ja seuraamani) suomenkielinen poliittista aiheistoa käsittelevä kanava. Kanava näyttää saavan melko hyvin “raskaan sarjan” vieraita — ehkä juuri kilpailun vähäisyyden vuoksi. Viimeaikaisista mainittakoot vaikka Olli Vapalahti, Pekka Sauri sekä Sakari Puisto & Juhana Vartiainen.

Muuta, mitä?

What do you mean?
Australialainen kanava on oman ilmoituksensa mukaan a political arts and crafts channel. Based in South Australia but we cover global news and history. Aineisto on yleensä sisällöstään huolimatta viihdyttävää; lukijaääni ja -tyyli on suorastaan hypnoottinen.
The Juice Media
Kanavalla julkaistaan sekä ratkiriemuikkaita satiirisia poliittisia mainoksia että podcast-tyyppisiä haastattelujaksoja. Nämäkin ovat tietääkseni australialaisia. TJEU: Honest Government Ad | The Machine.

Seikkaperät: politiikka, suositukset, verkko — ei seikkoja.

Comments are closed.